Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΨΑΡΕΜΑ

Λυθρίνια στο κρύο

Είναι όμορφο, απαιτητικό, έξυπνο και πεντανόστιμο. Θα το πιάσουμε όμως με φρέσκο δόλωμα που πρέπει κάθε φορά να είναι διαφορετικό και εκλεκτό!!!

Tα αλιευτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι διπλάρι ή και μονάγκιστρο, ενώ το κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι η ποιότητα των υλικών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αγκίστρι με μέτρια κοιλιά με μεσαίο έως μακρύ στέλεχος, που όμως πρέπει να διαθέτει αρπάδι που καρφώνει με το παραμικρό.
Λυθρίνια στο κρύο
Τα παράμαλλα για το διπλάρι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 πόντοι, ενώ για το μονάγκιστρο 80 πόντοι έως 1 μέτρο.
Το λυθρίνι είναι ένα από τα ομορφότερα και νοστιμότερα ψάρια, που όμως δεν θα πιαστεί ποτέ με επιπόλαια υλικά, δολώματα και τεχνική.Είναι μίζερο όσον αφορά τη διατροφή του και πρέπει να του «σερβίρουμε» το δόλωμα όσο μπορούμε πιο φρέσκο, ζωντανό κατά προτίμηση και ποτέ κατ' επανάληψη. Αν πιάσουμε ένα λυθρίνι με δόλωμα καραβιδάκι ζωντανό ή γαρίδα, που είναι από τα αγαπημένα του, την επόμενη φορά δεν θα του το προσφέρουμε αμέσως. Το αφήνουμε να το ζητήσει κι έτσι θα το φάει πιο εύκολα. Μετά από δύο κατεβάσματα με κάτι άλλο, δολώνουμε εκ νέου με καραβιδάκι και ο λύθρινας το αρπάζει! Κάτι άλλο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να πάμε για ψάρεμα με ένα είδος δολώματος, καλύτερα να έχουμε τουλάχιστον τρία διαφορετικά, όπως γαρίδα, καραβιδάκι και σκουλήκι, γιατί όπως είπαμε είναι ψάρι εκλεκτικό και οι προτιμήσεις του είναι κάπως απρόβλεπτες.
Το τσίμπημα
Σύμφωνα με την όρεξη του ψαριού, αν το λυθρίνι τσιμπάει με όρεξη (πράγμα πού συμβαίνει σπανιότατα), χρησιμοποιούμε κοντά παράμαλλα, όχι όμως κάτω από 40 πόντους, ενώ σε τσίμπημα χωρίς όρεξη ή μίζερο όπως συνηθίζει, χρησιμοποιούμε μακριά.
Λυθρίνια στο κρύο
Σημαντικότατο ρόλο παίζει η αίσθηση της αφής, αυτό δηλαδή που θα νιώσουμε κατά την επαφή των δακτύλων μας με το ψάρι. Σπάνια θα αισθανθούμε δυνατό τσίμπημα, τις περισσότερες φορές ίσα - ίσα που το καταλαβαίνουμε, εκεί είναι που πρέπει να καρφώσουμε δυνατά και αποφασιστικά. Τότε θα νιώσουμε το κεφάλι που κάνει το λυθρίνι, μέχρι να το φέρουμε όμως πάνω στη βάρκα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει δικό μας. Το ψάρι με πονηριά κατά την άνοδο προσπαθεί να προσπεράσει την αρματωσιά γι' αυτό πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τα κεφάλια του στο ανέβασμα, ενώ αν σταματήσουμε να τραβάμε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το χάσουμε, γι' αυτό μαζεύουμε πάντα σταθερά, αργά ή γρήγορα, διατηρώντας όμως επαφή με το ψάρι. Βαρίδι χρησιμοποιούμε πάντα ανάλογα με το βάθος που ψαρεύουμε. Μικρό βάθος μικρό βαρίδι, μεγάλο βάθος μεγάλο βαρίδι.
Το ψάρεμα
Απαραίτητο όργανο στο ψάρεμά μας είναι το βυθόμετρο. Με το όργανο αυτό επιλέγουμε τον τόπο ψαρέματος, αναζητώντας την τραγάνα όπου ζουν τα λυθρίνια και τα «ξαδέρφια» του τα φαγκρόπουλα ή τα τσαούσια. Το ψάρεμα του λυθρινιού γίνεται με το γνωστό τρόπο της καθετής και φυσικά οι καλύτερες εποχές είναι μέχρι την άνοιξη, όπου τα βράχια και γενικότερα οι τραγάνες του βυθού συνήθως δε έχουν φύκια, γεγονός που διευκολύνει το ψάρεμα.
  Αν πιάσουμε ένα λυθρίνι με δόλωμα καραβιδάκι ζωντανό ή γαρίδα, που είναι από τα αγαπημένα του, την επόμενη φορά δεν θα του το προσφέρουμε αμέσως.


Αν πιάσουμε ένα λυθρίνι με δόλωμα καραβιδάκι ζωντανό ή γαρίδα, που είναι από τα αγαπημένα του, την επόμενη φορά δεν θα του το προσφέρουμε αμέσως.
Το βυθόμετρο
Οταν ψαρεύουμε μεσοπέλαγα, χάνουμε την επαφή μας με την πετονιά, γιατί το βάθος «σβήνει» τα τσιμπήματα των ψαριών. Οπως προαναφέραμε εκτός από λυθρίνια στους ίδιους τόπους βόσκουν φαγκρόπουλα, μπαλάδες και τσαούσια. Με οδηγό το βυθόμετρο, αρματώνουμε κατάλληλα την πετονιά, αρχίζοντας με 60άρα στην κεντρική μάνα, συνεχίζοντας με 40άρα μετά το στριφτάρι. Θυμίζουμε ότι το παράμαλλο που βρίσκεται στο βαρίδι, είναι το πιο μακρύ και είναι δολωμένο με ζωντανό σκουλήκι ή καραβιδάκι, ενώ στα υπόλοιπα αγκίστρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γαρίδα.
Μέχρι να το φέρουμε στη βάρκα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει δικό μας. Το ψάρι με πονηριά κατά την άνοδο προσπαθεί να προσπεράσει την αρματωσιά γι' αυτό πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τα κεφάλια
Μέχρι να το φέρουμε στη βάρκα δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει δικό μας. Το ψάρι με πονηριά κατά την άνοδο προσπαθεί να προσπεράσει την αρματωσιά γι' αυτό πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τα κεφάλια του στο ανέβασμα
Το ανέβασμα
Κατά το ανέβασμα έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι με τα χέρια και η άλλη με ηλεκτρικό μηχανάκι για να μην κουραζόμαστε και κυρίως για να μην υποφέρουν τα δάχτυλα των χεριών μας. Ολα αυτά μέχρι τα 30 περίπου μέτρα, μετά αναλαμβάνουμε εμείς, αφού θα έχουμε και την αίσθηση των «χτυπημάτων» των ψαριών. Αυτή άλλωστε είναι η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός όταν τα αγκίστριά μας έχουν ψάρια. Ακριβώς όμως λόγω ενθουσιασμού και κούρασης, υπάρχει το ενδεχόμενο η πετονιά να πέφτει ακανόνιστα στο σκάφος και κατά συνέπεια να μπερδευτεί (αν δεν χρησιμοποιούμε καλάμι με μηχανάκι).
Βεβαίως, όσο πιο χοντρή είναι η πετονιά τόσο περισσότερο λιγοστεύει ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο στην περίπτωση που ψαρεύουμε με το χέρι. Καλό είναι να προσέχουμε πάνω στον ενθουσιασμό μας, είναι προτιμότερο να χαθεί ένα ψάρι, παρά να μπερδευτεί το αλιευτικό υλικό. Η πρότασή μας πάντως για αποφυγή των ανωτέρω προβλημάτων είναι η χρήση καλαμιού με μηχανισμό ?ηλεκτρικό ή χειροκίνητο- και στο τύμπανο τυλιγμένο νήμα για καλύτερη αίσθηση των τσιμπημάτων.
ΤΣΙΠΟΥΡΑ

Η ...χαρά του ερασιτέχνη

Το χτύπημα του ψαριού είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση για τον ερασιτέχνη ψαρά. Η συγκίνηση αυτή μεγιστοποιείται από το τράβηγμα και ακολούθως τη σύλληψη μιας καλής τσιπούρας. Συγκίνηση μέχρι λιποθυμίας θα λέγαμε...

Προσοχή, όμως, γιατί από την πολλή συγκίνηση με μια αδέξια κίνησή μας μπορεί να οδηγηθούμε σε απώλεια του ψαριού, οπότε σίγουρα σε εγκεφαλικό...
Πολύ σημαντικό σημείο είναι η αντοχή της πετονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο και τη μαχητικότητα της τσιπούρας
Πολύ σημαντικό σημείο είναι η αντοχή της πετονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο και τη μαχητικότητα της τσιπούρας
Την όμορφη «Χρυσοφρύδα» έχουν υμνήσει όλοι οι ψαράδες. Η συγκίνηση του τσιμπήματός της είναι απερίγραπτη, ακόμη κι αν χάσουμε το ψάρι, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί γιατί οι μασέλες της άνετα μασούν την πετονιά αν το ψάρι δεν έχει αγκιστρωθεί από τα χείλη. Πάντως, για την εμπειρία και μόνο του χτυπήματος στο αλιευτικό μας εργαλείο μιας μεγάλης τσιπούρας, θα μιλάμε στους φίλους μας για πολύ καιρό...
Αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ δύσκολη λεία. H τσιπούρα ζει κυρίως κοντά στις ακτές και σε βάθος που δεν υπερβαίνει τα 30 μέτρα. Είναι πολύ επιφυλακτικό ψάρι που ζει σε κοπάδια, τα οποία οδηγούν τα μεγαλύτερα του είδους, και συχνάζει σ' εκείνα τα σημεία της θάλασσας όπου υπάρχουν και αναπτύσσονται αποικίες οστρακοειδών όπως μύδια, τα οποία κυριολεκτικά καταβροχθίζει. Για να παγιδεύσουμε το ψάρι είναι απαραίτητο να βρούμε μια θαλάσσια περιοχή που να διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες.
Ιδανική περίοδος ψαρέματος θεωρείται η καλοκαιρινή και η φθινοπωρινή, όπου η θερμοκρασία του νερού δεν είναι χαμηλή. Ετσι, τα κοπάδια από τις τσιπούρες πλησιάζουν κατά τρόπο εντυπωσιακό την ακτή, καταλήγοντας πολλές φορές ακόμη και έξω στη στεριά.
Το στόμα της τσιπούρας αποτελεί ένα είδος μέγκενης, ώστε να συντρίβει κυριολεκτικά το όστρακο της λείας της και φυσικά... το αγκίστρι.
Το στόμα της τσιπούρας αποτελεί ένα είδος μέγκενης, ώστε να συντρίβει κυριολεκτικά το όστρακο της λείας της και φυσικά... το αγκίστρι.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ένα είδος ψαρέματος που δεν απαιτεί μεγάλα σκάφη ή πολύπλοκο εξοπλισμό, αφού συνήθως γίνεται σε μια απόσταση 400-500 μέτρων από την ακτή και σε βάθος συχνά μικρότερο των 5 μέτρων. Oι ιδανικότερες ώρες ψαρέματος είναι και σ' αυτήν την περίπτωση οι θερμότερες της ημέρας, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Εχουμε όμως θαυμάσια αποτελέσματα τις βραδινές, αλλά και τις πρωινές ώρες.
Από το σκάφος
Η ...χαρά του ερασιτέχνη
Ενας τρόπος ψαρέματος είναι η αγκυροβόληση του σκάφους κοντά σε κάποια απόκρημνη ακτή με αμμώδη βυθό κι αυτό διότι η τσιπούρα είναι ψάρι πολύ επιφυλακτικό. Μπορεί να ενοχληθεί από τη σκιά της βάρκας, οπότε είναι προτιμότερο να κρατηθούμε σε κάποια απόσταση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο αγκυροβόλιο, ώστε το σκάφος να είναι παράλληλο προς την ακτή, και πρέπει να χρησιμοποιηθούν δύο άγκυρες, μία από την πλευρά της πλώρης και μία από την πλευρά της πρύμνης. Τα προληπτικά αυτά μέτρα δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να κινείται εμπρός-πίσω και οι πετονιές δεν θα χάσουν καθόλου από την ελκτική τους δύναμη. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι δυνατό να αισθανθούμε το τσίμπημα του ψαριού. Εξοπλισμός
Σε ότ,ι αφορά τον εξοπλισμό, το καλάμι θα πρέπει να είναι μακρύ, ώστε να ανταποκρίνεται σε μια ρίψη της τάξεως των 30-40 μέτρων. Θα συνιστούσαμε μήκος καλαμιού μεταξύ 2,20 - 2,70 με χρήση μολυβιού από 50-70 γραμμάρια.
Η ...χαρά του ερασιτέχνη
Το μηχανάκι θα πρέπει απαραίτητα να έχει τη δυνατότητα περιέλιξης τουλάχιστον 200 μέτρων πετονιάς 0,40. Πολύ σημαντικό σημείο είναι η αντοχή της πετονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο και τη μαχητικότητα της τσιπούρας, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει το βάρος των 5-6 κιλών.
H διαδικασία του μονταρίσματος είναι αρκετά απλή. Το βαρίδι της πετονιάς συνήθως είναι συρόμενο και με πλατιά οπή, ώστε να διευκολύνεται το πέρασμα της πετονιάς. Εκτός από το βαρίδι, στην πετονιά τοποθετείται μια ροδέλα από ατσάλι, με ελατήριο μεγέθους 8. Πολύ σημαντική είναι η επιλογή του αγκιστριού, γιατί τα δόντια της τσιπούρας μπορούν εύκολα να το λυγίσουν ή και να το σπάσουν. Η επάνω οδοντοστοιχία της εξέχει κάπως προς τα εμπρός σε σχέση με το σαγόνι και φέρει δύο ή τρία ζεύγη κωνικών δοντιών, ενώ ακολουθούν άλλες τέσσερις-πέντε σειρές από στρογγυλά δόντια που μοιάζουν με γομφίους, από τα οποία το τελευταίο της τρίτης σειράς είναι τεράστιο. Στο κάτω σαγόνι υπάρχει ο ίδιος αριθμός κωνικών δοντιών και ακολουθούν τρεις-τέσσερις σειρές γομφίων, από τους οποίους οι δύο τελευταίοι είναι τεράστιοι και όμοιοι με εκείνους της επάνω οδοντοστοιχίας. Πρακτικά, το στόμα της τσιπούρας αποτελεί ένα είδος μέγκενης, ώστε να συντρίβει κυριολεκτικά το όστρακο της λείας της και φυσικά... το αγκίστρι. Γι' αυτό το αγκίστρι μας πρέπει να έχει μέγεθος 1 ή 2 και να είναι κατά προτίμηση ατσάλινο με κοντό στέλεχος, ή από στιλβωμένο μέταλλο ειδικά κατασκευασμένο για τη συγκεκριμένη χρήση. Για το δέσιμο, τα αγκίστρια μπορεί να είναι δύο ειδών. O πρώτος τύπος είναι περισσότερο ενδεδειγμένος για δόλωμα με σκουλήκια, ενώ ο δεύτερος προτιμάται όταν για δόλωμα χρησιμοποιούμε μύδια.
Δολώματα
Σκουλήκια, μάνες μονοδόλια ή μύδια αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους μεζέδες για την τσιπούρα.
Οσον αφορά το αμερικάνικο σκουλήκι, αυτό πρέπει να το τοποθετήσουμε ολόκληρο, με τρόπο ώστε να μην καλύπτει μόνο το αγκίστρι, αλλά και ένα τμήμα τουλάχιστον 5 εκατοστών από την πετονιά, αποτελώντας έτσι ένα προκλητικό ερέθισμα για το ψάρι.
Γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε ένα σύρμα όσο το δυνατόν λεπτότερο, το οποίο θα διαπεράσει το σκουλήκι από το κεφάλι μέχρι την ουρά μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το αγκίστρι ή καλύτερα μια βελόνα, που πωλείται από τα καταστήματα ειδών αλιείας για τη συγκεκριμένη χρήση. Για να επιτύχουμε το αμερικάνικο σκουλήκι να καλύψει όχι μόνο ολόκληρο το αγκίστρι, αλλά και να συμπεριλάβει και τμήμα της πετονιάς, είναι απαραίτητο η τοποθέτηση να γίνεται από την πετονιά. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ένα λεπτό σύρμα (αν δεν έχουμε προμηθευτεί βελόνα όπως αναφέρουμε παραπάνω). Μεταξύ των διαφόρων τύπων που υπάρχουν στο εμπόριο, θα πρέπει να επιλέξουμε το λεπτότερο, στο οποίο θα φτιάξουμε έναν κόμπο που θα χρησιμεύσει για στοπ μεταξύ της πετονιάς και του σύρματος. Μετά την τοποθέτηση του δολώματος, το σκουλήκι διατηρείται ακέραιο και επομένως ελκυστικότερο για το ψάρι. Το αυτό ισχύει και για το μονοδόλι.
Στην περίπτωση της μάνας, αναλόγως του μεγέθους της την κόβουμε στα τρία ή στα τέσσερα και δολώνουμε το κομμάτι όπως πιο πάνω το σκουλήκι.
H τοποθέτηση δολώματος από μύδι προϋποθέτει το προσεκτικό άνοιγμα του οστρακοειδούς με ένα μαχαίρι, ενώ το αγκίστρι θα τοποθετηθεί στο πιο σκληρό τμήμα του.
Ελεγχος και ρεζέρβες
Πρόκειται για είδος ψαρέματος που η αναμονή είναι το κυριότερο στοιχείο του, οπότε καλό είναι κάθε 20-30 λεπτά να ελέγχουμε την ακεραιότητα των δολωμάτων, κυρίως των σκουληκιών, διότι μπορούν να φαγωθούν από καβούρια ή από μικρόψαρα.
Οσον αφορά το ψάρεμα με πολλά καλάμια -είτε ψαρεύουμε αγκυροβολημένοι από σκάφος, είτε από την ακτή- είναι απαραίτητο αυτά να είναι σε διάταξη τέτοια, ώστε οι πετονιές να μην μπλέκουν μεταξύ τους σε περίπτωση που το ψάρι τσιμπήσει. Στο σκάφος καλό είναι να δουλεύουμε με τρία καλάμια, ένα πλώρη, ένα πρύμνη κι ένα στο μέσον.
Οπως είπαμε και πιο πάνω, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των εργαλείων μας, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε ψάρια με εντυπωσιακές διαστάσεις και μαχητικότητα, ικανά να καταπονήσουν αισθητά τον εξοπλισμό μας και προπαντός το ακραίο τμήμα του. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε εφεδρικά αγκίστρια, γιατί είναι πιθανόν τα δολώματα να γαντζωθούν στα βράχια ή στις αποικίες των μυδιών.
Και φυσικά υπομονή! Αν και οι ώρες στη θάλασσα και ειδικά επάνω στο σκάφος περνούν σαν νερό. Πότε είναι νύχτα και πότε ξημερώνει ούτε που το καταλαβαίνουμε...
Το αγκίστρι μας πρέπει να έχει μέγεθος 1 ή 2 και να είναι κατά προτίμηση ατσάλινο με κοντό στέλεχος, ή από στιλβωμένο μέταλλο ειδικά κατασκευασμένο για τη συγκεκριμένη χρήση. Για το δέσιμο, τα αγκίστρια μπορεί να είναι δύο ειδών. O πρώτος τύπος είναι περισσότερο ενδεδειγμένος για δόλωμα με σκουλήκια, ενώ ο δεύτερος προτιμάται όταν για δόλωμα χρησιμοποιούμε μύδια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ







ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΣΠΑΝΙΑ ΠΤΗΝΑ - ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ

Οικολογικό έγκλημα στον Νέστο

Τέσσερις χρυσαετοί και δύο Ορνια, πτηνά τα οποία αποτελούν είδη προς εξαφάνιση, βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA. «Δόλωμα», δύο άγρια άλογα που είχαν πυροβοληθεί

Οικολογικό έγκλημα στον Νέστο
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι θανατώσεις άγριων ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα στη χώρα μας. Μετά τις επτά αλεπούδες που βρέθηκαν νεκρές την προηγούμενη εβδομάδα στη Φθιώτιδα, χθες εντοπίστηκαν στον Νέστο δηλητηριασμένα έξι σπάνια μεγάλα αρπακτικά πουλιά, δίπλα σε δύο άγρια άλογα που είχαν σκοτωθεί με όπλο.
Οπως καταγγέλλουν έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι φορείς διαχείρισης του Νέστου και της Ροδόπης, πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό με διεθνείς διαστάσεις, αφού χρησιμοποιήθηκαν ολόκληρα μεγαλόσωμα ζώα από τα οποία τράφηκε αυξημένος αριθμός σπάνιων ειδών.
Η αυτοψία στην περιοχή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών πουλιών, ενώ μέχρι χθες είχαν συλλεγεί τέσσερις χρυσαετοί και δύο Ορνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορνιο είναι απειλούμενο είδος το οποίο προστατεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία.
Σημαντική μείωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των χρυσαετών στη χώρα μας
Σημαντική μείωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των χρυσαετών στη χώρα μας
Στην ηπειρωτική Ελλάδα ζουν πλέον λιγότερα από 30 ζευγάρια, με τα Στενά του Νέστου να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό.
Οικολογικό έγκλημα στον Νέστο
Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι από το συγκεκριμένο περιστατικό χάθηκε τουλάχιστον το 7% του συνολικού πληθυσμού του είδους στη χώρα μας. Κι όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκούς φορείς και προγράμματα ως επιδότηση για την προστασία του σπάνιου αυτού είδους που ζει στην επικράτειά της.
Για εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό κάνουν λόγο έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής. Δεξιά το όρνιο, το οποίο προστατεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία
Για εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό κάνουν λόγο έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής. Δεξιά το όρνιο, το οποίο προστατεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία
Ο αριθμός των χρυσαετών παρουσιάζει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, με 30 ζευγάρια -δηλαδή το 20% του συνολικού πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα- να εντοπίζεται στη Θράκη.
Οι φορείς που ασχολήθηκαν με το ζήτημα επισημαίνουν ακόμη ότι το αποτρόπαιο περιστατικό έλαβε χώρα σε προστατευόμενη περιοχή η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει περίτρανα τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική στη χώρα μας.
Στοχεύει κυρίως στην εξολόθρευση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, τα οποία προκαλούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και τα κτηνοτροφικά ζώα, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιείται για λόγους αντεκδίκησης ανάμεσα σε κυνηγούς και κτηνοτρόφους.
Για να εξαλειφθεί η πρώτη αιτία του φαινομένου, οι οργανώσεις ζητούν από το κράτος να αποζημιώνει τους παραγωγούς των προστατευόμενων περιοχών από τις καταστροφές που υφίστανται λόγω της ύπαρξης άγριων ζώων και να αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση τα 2 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την ΕΕ για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών.

Τα αγριοκούνελα του Μάρτη



Για δέκα ακόμα μέρες το αγριοκούνελο θα συνεχίσει να «στοιχειώνει» τις προσδοκίες όσων το κυνηγάνε σε νησιά και ερημονησίδες, όμως θα είναι ένα ζώο ολότελα διαφορετικό απ' αυτό που ήταν τους προηγούμενους μήνες...

Τα αγριοκούνελα του μήνα Μάρτη, που από αύριο αρχίζει, είναι πρόκληση, είναι... θαλασσινή περιπέτεια, είναι πραγματική αναμέτρηση με έναν μικρό διάβολο! Στις βραχονησίδες και στα μεγαλύτερα νησιά, οι κυνηγοί τους θα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν το κρύο και τη βροχή που, ειδικά φέτος, ανατρέπουν τα δεδομένα.
Να θυμάστε ότι αυτό το 10 ήμερο της παράτασης στα αγριοκούνελα, η χρήση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται.
Να θυμάστε ότι αυτό το 10 ήμερο της παράτασης στα αγριοκούνελα, η χρήση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται.
Το αγριοκούνελο... σιχαίνεται τη βροχή, γι' αυτό και θα βγει από το λαγούμι του μόνο τις ώρες που θα κόψει η βροχόπτωση. Εχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι μπορεί να μείνει και έως δύο μέρες νηστικό στην τρύπα του, σε περίπτωση που... ανοίξουν οι ουρανοί!
Σε χρονιές σαν τη φετινή, τα αγριοκούνελα είναι χορτάτα από τις αγριοκρεμμύδες, τις ρίζες και τα βλαστάρια που ευεργετήθηκαν από την υγρασία. Κάθεται συνήθως στις άκρες των βράχων που στάζουν νερό και τρώει το χορταράκι που φυτρώνει από κάτω... Η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση μ' αυτή του Σεπτεμβρίου, που πρώτος του στόχος είναι η εύρεση νερού.
Τα νεαρά...
Τον Μάρτη, οι περισσότερες «ευκαιρίες» σας θα είναι σε νεαρά αρσενικά κουνέλια, και αυτό έχει την εξήγησή του: Την εποχή αυτή τα κυρίαρχα αρσενικά έχουν ήδη δημιουργήσει τα χαρέμια τους, οπότε εξωθούν από τις φωλιές τα υπόλοιπα ενήλικα αρσενικά, τα οποία αναγκαστικά καταφεύγουν σε θάμνους περιμετρικά των αποικιών τους.
Το τέλος μιας αποδοτικής εξόρμησης στην Αντίπαρο τον Σεπτέμβρη.
Το τέλος μιας αποδοτικής εξόρμησης στην Αντίπαρο τον Σεπτέμβρη.
Αυτά τα... εξορισμένα αρσενικά λοιπόν κυκλοφορούν όλη τη μέρα έξω και συμπεριφέρονται σαν τους νεαρούς λαγούς, χωρίς όμως τις δυσκολίες που δημιουργεί ο λαγός, με τις μεγάλες αποστάσεις που διανύει τρέχοντας μετά το ξεφώλιασμα. Το ξημέρωμα δίπλα στο λαγούμι είναι τα θηλυκά κουνέλια, που βγαίνουν για λίγο, πάντα κοντά σε ένα πουρνάρι ή σε ένα σχίνο, ώστε να μην είναι ορατά.
Από την άλλη, τον Μάρτη τα αγριοκούνελα είναι πιο εύρωστα, αφού ο χειμώνας έφερε επάρκεια τροφής στη νησιωτική γη. Ταυτόχρονα βέβαια είναι πιο επιφυλακτικά, αφού στη διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν κατάλαβαν πολύ καλά «τι σημαίνει τουφέκι». Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι' αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα. Σε κάθε εποχή όμως παραμένουν πονηρά και πολύ γρήγορα ζώα!
Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι’ αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα.
Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι’ αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα.
Αν και δεν έχουν το άλμα του λαγού στη διαφυγή, οι επιταχύνσεις και τα «σλάλομ» τους απαιτούν επιδέξιες και σβέλτες τουφεκιές.
Τα καρτέρια...
Αυτές τις μέρες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στο κυνήγι τους είναι το καρτέρι στις τρύπες μετά τη βροχή... Θα βγουν σίγουρα για να στεγνώσουν αλλά και να λιαστούν (κάτι που τους αρέσει πολύ), γι' αυτό και οι μέρες ύστερα από βροχή είναι οι καλύτερες για το κυνήγι τους!
Τα αγριοκούνελα του Μάρτη
Η βλάστηση, που τώρα τον Μάρτη είναι άφθονη και ψηλότερη, δημιουργεί προβλήματα στη σκόπευση, αλλά και κάποια... ζητήματα «διάτρησης». Η γούνα τους είναι τώρα πιο πυκνή -επειδή είναι όλα ενήλικα- και έτσι τα σκάγια πρέπει να είναι σχετικά πιο χοντρά απ' ό,τι στην έναρξη (6άρια - 7άρια αντί 8άρια - 9άρια).
Το περπατητό κυνήγι του αγριοκούνελου απαιτεί γρήγορες τουφεκιές και σε μεγάλες αποστάσεις, αφού η ακοή τους είναι το μεγάλο τους «αντίμετρο». Για πολλούς η ιδανική ώρα είναι το απόγευμα, γύρω στη μία ώρα πριν νυχτώσει, που αποδίδει το καρτέρι στην τρύπα με φυσίγγια διασποράς. Ο αέρας πάντως είναι... σύμμαχος του κυνηγού!
Με 6 μποφόρ, μπορείς να βρεις πολλά κουνέλια και να τα πλησιάσεις σε απόσταση βολής, περπατώντας κόντρα στον άνεμο, αφού δεν ακούνε τον θόρυβο. Στην άπνοια, τα αρσενικά κάθονται ατάραχα στα ξέφωτα, εκμεταλλευόμενα το πλεονέκτημα που τους χαρίζει η πολύ καλή ακοή τους...
Τσοκ νούμερο 2 και 5άρια σκάγια είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση... Το κυνήγι τους απαιτεί πρώτα απ' όλα εγρήγορση, αφού η επιστροφή στην τρύπα σημαίνει -τις περισσότερες φορές- και τη λήξη «ευκαιριών» στο συγκεκριμένο αγριοκούνελο! Εύκαμπτο άρβυλο, αθόρυβα ρούχα, απαλό πάτημα και γρήγορα επώμιση, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε αυτά τα κουνέλια.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Σε κάποια νησάκια τον Μάρτη, οι γλάροι που ζευγαρώνουν τρομάζουν με τα κρωξίματά τους τα αγριοκούνελα, αναγκάζοντάς τα να βγαίνουν μόνο τη νύχτα...
Μάλιστα οι γλάροι προκαλούν στα νεαρά αγριοκούνελα πολύ μεγάλη ζημιά με τις συστηματικές επιθέσεις τους, που είναι πιο φονικές από αυτές άλλων αρπακτικών, όπως τα γεράκια.

Οι... λευκέs «περγαμηνέs»

Οι... λευκέs «περγαμηνέs»

Στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει να κυνηγάμε με σκύλους φέρμας σε ακραίες συνθήκες χιονοκάλυψης και πάγου όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε γιατί σε αυτές τις συνθήκες συνήθως? δεν υπάρχουν μπεκάτσες είτε γιατί εκδίδονται τοπικές απαγορεύσεις κυνηγίου.

Περιστασιακά ωστόσο, υπάρχουν φορές που τα σκυλιά μας δοκιμάζονται μέσα σε αυτή τη... λευκή «ιδιαιτερότητα»... Μια χιονοκάλυψη 20-30 πόντων σε ένα δάσος βελανιδιάς θα διώξει όλες τις μπεκάτσες από την περιοχή, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλους τους τύπους βλάστησης.
Υπάρχουν πολύ λίγα σκυλιά με αυτό που λέμε «χειμερινή όσφρηση», και ακόμα λιγότερα εδώ στον μεσογειακό Νότο.
Υπάρχουν πολύ λίγα σκυλιά με αυτό που λέμε «χειμερινή όσφρηση», και ακόμα λιγότερα εδώ στον μεσογειακό Νότο.
Το ίδιο ύψος χιονιού σε πουρνάρια ή πεύκα ή μακί μπορεί να μην προκαλέσει κανένα πρόβλημα στα πουλιά... Τα πολλά ξέχιονα που δημιουργούνται κάτω από αυτούς τους τύπους βλάστησης «κρατάνε» συχνά αρκετές μπεκάτσες κάτω από τον θόλο των πουρναριών ή των πεύκων, ιδιαίτερα αν το χιόνι είναι φρέσκο.
Τα σκυλιά έχουν τότε να αντιμετωπίσουν έναν άλλον «κόσμο», μια άλλη ιδιαιτερότητα... Οπως και η δική μας μύτη τσούζει και τρέχει με την παγωνιά, το ίδιο συμβαίνει και με τα ίδια!
Υπάρχουν πολύ λίγα σκυλιά με αυτό που λέμε «χειμερινή όσφρηση», και ακόμα λιγότερα εδώ στον μεσογειακό Νότο με τις παρατεταμένες θερινές συνθήκες.
Η αναθυμίαση...
Θα έλεγε κανείς πως υπάρχουν δύο κατηγορίες καιρού με τον χιονιά:
Συναινετική φέρμα μέσα στο απόλυτο λευκό...
Συναινετική φέρμα μέσα στο απόλυτο λευκό...
  • Θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, με παγωμένη την υγρασία στην ατμόσφαιρα, που περονιάζουν βέβαια αλλά είναι ανεκτές και από εμάς και από τον σκύλο.
  • Και οι συνθήκες ακραίου παγετού με το χιόνι παγωμένο και ξηρό, όπου η θερμοκρασία πέφτει δραματικά κάτω από το μηδέν, όπως και οι πιθανότητες για ένα καλό κυνήγι επίσης.
Αυτό που ρυθμίζει τον βαθμό δυσκολίας για τον σκύλο είναι η υγρασία της ατμόσφαιρας! Αν κάνουμε ένα μικρό πείραμα στο ψυγείο, θα καταλάβουμε... πώς μυρίζει ένας σκύλος.
Τα προϊόντα που βάζουμε επάνω ψηλά, έχουν λιγότερη υγρασία, μεγαλύτερη ψύξη και μυρίζουν λιγότερο. Αντιθέτως, τα προϊόντα που τοποθετούμε χαμηλά στο ψυγείο μυρίζουν περισσότερο, και μπορεί ακόμα και να μουχλιάσουν από την υγρασία.
Τα Ντράχτααρ φαίνεται να πρωτεύουν σε αυτές τις συνθήκες, αν βεβαίως διατηρούν αυτό το λιπαρό υπόστρωμα τριχώματος που μένει στεγνό...
Τα Ντράχτααρ φαίνεται να πρωτεύουν σε αυτές τις συνθήκες, αν βεβαίως διατηρούν αυτό το λιπαρό υπόστρωμα τριχώματος που μένει στεγνό...
Το ίδιο ισχύει και στο κυνήγι με τη μύτη του σκύλου μας. Στη φύση βέβαια, ο κρύος αέρας -ως βαρύτερος- συσσωρεύεται στα ρέματα και στα γούπατα. Τις μέρες του φρέσκου χιονιού όπου η υγρασία στην ατμόσφαιρα υπάρχει ακόμα και οι μυρωδιές «κυκλοφορούν», οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την όσφρηση του σκύλου...
Οταν όμως η παγωνιά ρίξει τη θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, η «μύτη» του σκύλου συναντάει μεγάλες δυσκολίες! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν καλείται να εντοπίσει ένα θήραμα όπως η μπεκάτσα, που αφήνει έτσι και αλλιώς μικρές αναθυμιάσεις και απαιτεί εστιασμένη την προσοχή του σκύλου και στην παραμικρή ένδειξη.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να αφήσουμε τις πρώτες πρωινές ώρες να περάσουν, μέχρι να ανεβεί λίγο η θερμοκρασία και οι συνθήκες κυνηγιού να βελτιωθούν, καθώς το θήραμα αρχίζει να κυκλοφορεί και να αφήνει περισσότερα «ίχνη».
H «αντοχή»...
Αντίστροφα εντελώς λειτουργεί όμως η θερμοκρασία στη... διάθεση του σκύλου. Ο υγρός χιονιάς που μουσκεύει τον σκύλο με παγωμένο νερό (εκεί γύρω στους μηδέν βαθμούς) εξαντλεί και το πιο ανθεκτικό ζώο μετά μερικές ώρες!
Το παγωμένο χιόνι και ο ολικός παγετός αντίθετα, όπου όλα είναι κρυσταλλιασμένα, δεν επηρεάζει τη μόνωση του τριχώματος... Δεν μουσκεύει και δεν ενοχλεί τον σκύλο, αρκεί να έχει τις ευκαιρίες να πίνει νερό!
Εχω γνωρίσει πολύ λίγα σκυλιά που το τρίχωμά τους καταφέρνει να τα κρατά ζεστά, αποβάλλοντας την υγρασία και κρατώντας «μονωμένο» το σώμα τους...
Θα περίμενε κανείς από τα σέττερ να είναι πιο προικισμένα σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως τα σύγχρονης εκτροφής ιταλικά σκυλιά έχουν μεταξωτό τρίχωμα που μουσκεύει σαν «σφουγγαρίστρα», υποχρεώνοντάς τα να κουβαλούν αυτό το «κατάπλασμα» πάνω τους, υποφέροντας και χάνοντας ενέργεια.
Τα παλαιότερα αγγλικά σέττερ είχαν πιο λιπαρό και πιο χοντρό τρίχωμα, που στέγνωνε εύκολα και δεν κρατούσε υγρασία (κάτι που το βλέπουμε πιο συχνά πια σε ιρλανδικά σέττερ κυνηγετικού τα τύπου).
Τα πόιντερ παλιότερου τύπου έχουν επίσης πιο πυκνό, πιο λιπαρό και ελάχιστα μακρύτερο τρίχωμα, από τα μοντέρνα πόιντερ του σήμερα... Ο υπερβολικός «εξευγενισμός» της φυλής στον ενθουσιώδη Νότο, δεν οδηγεί πάντα σε καλό αποτέλεσμα όταν προκύπτει... ο χιονιάς.
Τα ηπειρωτικά από την άλλη έχουν πιο χοντρό δέρμα, και είναι γενικά πιο ανθεκτικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τα Ντράχτααρ φαίνεται να πρωτεύουν σε αυτές τις συνθήκες, αν βεβαίως διατηρούν αυτό το λιπαρό υπόστρωμα τριχώματος που μένει στεγνό... Μερικά όμως, έχουν -παραδόξως- αυτό το απαράδεκτα μαλακό τρίχωμα, που μουσκεύει σαν «σφουγγαρίστρα».
Ολα τα σκυλιά -και τα μακρύτριχα και τα κοντότριχα- μπορεί επίσης να υποστούν «εγκαύματα» στα πέλματα, αν χρειασθεί να δουλέψουν για πολλές ώρες στον πάγο, ασυνήθιστα ή απροπόνητα σε τέτοιες συνθήκες.
Πρόκειται για δερματικά εκζέματα που μοιάζουν με κάψιμο και είναι εξαιρετικά επώδυνα για τον σκύλο! Αν τύχει κάτι τέτοιο στον σκύλο σας, να θυμάστε ότι αντιμετωπίζονται με μαλακτικές αλοιφές και βαζελίνη...
Προστασία...
Με τον χιονιά και τον πάγο τα κυνηγόσκυλα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εγκαύματα στη μύτη, όπως και επίμονο ξερόβηχα αν κυνηγήσουν πολλές ώρες λαχανιάζοντας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα μακρύτριχα μάλιστα συχνά μαζεύουν «μπαλάκια» από πάγο στα μεσοδακτύλια, στις βουβωνικές πτυχές και στις μασχάλες που, αν μείνουν εκεί, θα πληγώσουν τον σκύλο (λειτουργούν σαν παγωμένες κολιτσίδες).
Μετά το τέλος του κυνηγιού, το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να φορτώσει το σκυλί σε μια μπαγκαζιέρα και... να το παρατήσει παγωμένο εκεί! Ο κυνηγός πρέπει να τρίψει τον σκύλο με ένα καστόρινο δέρμα, ή στην ανάγκη τρίβοντας με εφημερίδες, για να απαλλάξει το τρίχωμά του από την υγρασία.
Τα κυνηγόσκυλα πρέπει να φάνε κάτι ζεστό και να ξεκουραστούν σε ζεστές συνθήκες, γιατί δεν είναι σκυλιά... Εσκιμώων που κοιμούνται στον πάγο όπως βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ!
Στις χώρες των ντοκιμαντέρ επικρατεί απόλυτη ξηρασία, και ο πάγος είναι άριστο μονωτικό μόλις σκεπάσει τα ελκυθρόσκυλα, που διαθέτουν τρίχωμα το οποίο μένει πάντα στεγνό και καλά μονωμένο από το κρύο.
Αντιθέτως, οι Σκανδιναβοί κρατάνε πάντα τα κυνηγόσκυλά τους μέσα στο σπίτι μετά το κυνήγι ή μέσα στη σκηνή αν βρίσκονται μακριά στον κυνηγότοπο... Πολλά σκυλιά καταστράφηκαν από παραμέληση ή άγνοια, μετά ένα παγωμένο κυνήγι. Δυστυχώς, τα πιο καλά σκυλιά, τα πιο φιλότιμα, αυτά που τα δίνουν όλα, είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο στις ακραίες συνθήκες.
Κανένα θήραμα δεν αξίζει αυτήν την κατάληξη, στην υπερπροσπάθεια ενός άξιου κυνηγόσκυλου. Κανένα θήραμα επίσης δεν αξίζει να κυνηγιέται σε συνθήκες που μειώνουν τη φυσική του άμυνα και κάνουν τη θήρευσή του πιο εύκολη.
Το κυνήγι έχει αξία όταν καταβάλλουμε και εμείς και ο σκύλος μια αξιοπρεπή προσπάθεια.
Το γνωρίζατε;
Ο χειρότερος χειμωνιάτικος καιρός που έχουν να αντιμετωπίσουν τα σκυλιά μας είναι αυτός της παγωμένης βροχής και του χιονόνερου με δυνατό αέρα. Για τους ανθρώπους θεωρείται ο πιο επικίνδυνος καιρός για υποθερμία, το ίδιο και για τα σκυλιά μας.

ΦΩΤΟ

Πομποδεκτες VHF-UHF


Πομποδεκτες VHF-UHF








ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ UHF 5W ST-919  ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ UHF 5W ST-919Mεγαλης εμβελειας πομποδεκτης UHF 128 καναλια
 
There is not any reviews for this product €69,00

Κολλαρα

Κολλαρα εντοπισμου θεσης GPS







ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPS  ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPSΚΟΛΛΑΡΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPS
 
There is not any reviews for this product €150,00
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPS GPS450  ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPS GPS450ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΕ GPS ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΜΕ ΟΘΟΝΗ 4,5 inch
 
There is not any reviews for this product €400,00
Συστημα εντοπισμου σκυλων με GPS, GPS280  Συστημα εντοπισμου σκυλων με GPS, GPS280Συστημα εντοπισμου σκυλου με Gps,απεριοριστη εμβελεια,αδιαβροχο,Live κινηση του σκυλου στην οθονη
 

Ηλεκτρονικα κολλαρα εκπαιδευσης 1500 μετρων


 Εικόνα   Προϊόντα   Κριτικές   Τιμή 
ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΠΛΟ  ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΠΛΟΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΠΛΟ
 
There is not any reviews for this product €295,00
ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΜΟΝΟ  ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΜΟΝΟΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΜΟΝΟ
 
There is not any reviews for this product €195,00
ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΤΡΙΠΛΟ  ΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΤΡΙΠΛΟΚΟΛΛΑΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΤΡΙΠΛΟ
 
There is not any reviews for this product €395,00
There is not any reviews for this product €399,00

ΑΡΒΥΛΑ

  1. Άρβυλο-LOWA Renegate

    Άρβυλο-LOWA Renegate

    Τιμή 175.00€

    Το μποτάκι της LOWA με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.
    Αποτελεί δοκιμασμένη και αξιόπιστη λύση κάτω από όλες τις
    καιρικές συνθήκες και σε όλα τα εδάφη (ATC, χρησιμοποιεί δέρμα
    Nubuck σε συνδυασμό με Gordura Scree και λόγω της μεμβράνης
    Gore-Tex είναι αδιάβροχο και διαπνέουν και διατηρεί τη σωστή
    θερμοκρασία του ποδιού. Η σόλα Vibram "Vialta" προσφέρει βελτιωμένη
    πρόσφυση, απορροφά τους κραδασμούς και προσδίδει άριστη ευελιξία.
    Διαθέτει το σύστημα κλιματισμού της LOWA και εσωτερικούς "σ
    1. Άρβυλο LOWA Tahoe

      Άρβυλο LOWA Tahoe

      Τιμή 238.00€ 


      Άνετη ορειβατική μπότα για απαιτητική χρήση. Κατασκευασμένη από
      μονοκόμματο Nubuck δέρμα πάχους 2,5 χιλ. και την μεμβράνη
      Gore-Tex που ρυθμίζει την θερμοκρασία του ποδιού και το καθιστά
      πλήρη αδιάβροχο και διαπνέουν. Η σόλα Vibram"Tsavo" και το σύστημα
      SPS αποτρέπουν το γλίστρημα, απορροφούν τους κραδασμούς και έχουν
      εσωτερικές ζώνες για αποφυγή επικίνδυνων κινήσεων του ποδιού. Διαθέτει
      το σύστημα κλιματισμού της LOWA, διαμορφωμένη γλώσσα(C4) που δεν τραυματίζει
      το πόδι και ασύμμετρη κατασκευή(ΑWP),που ακολουθεί την ανατομία του ποδιού.
      Ιδανικό για πολύωρη και σκληρή χρήση, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα ημερησίως
      χωρίς να κουράζει. Βάρος παπουτσιού: 850 ρ
    ταθεροποιητές"
    για αποφυγή ανεπιθύμητων τραυματισμών. Είναι η καλύτερη επιλογή για ένα
    ελαφρύ και αξιόπιστο μποτάκι. Βάρος παπουτσιού: 585 γρ.

ΟΠΛΑ

  1. Καραμπίνα-BENELLI BECCACCIA

    Καραμπίνα-BENELLI BECCACCIA

    Τιμή1,601.00€

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΕΣ

    ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ : 12

    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ : Αδρανείας περιστρεφόμενη κεφαλή

    ΒΑΣΗ : Αλουμινίου

    ΚΑΝΝΗ : magnum, 61cm. με 3 εσωτερικά κρυογενή τσοκ (***, ****, *****)

    ΚΟNΤΑΚΙ : Καρυδιά με elegant system και κολάρα αλλαγής κλίσης πάνω κάτω αριστερά και δεξιά

    ΠΑΠΙΑ : Καρυδιά με elegant system

    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Ιδανικά ζυγισμένο όπλο με χαμηλό βάρος μόλις 2,750kg, ρίγα με ανθρακονήματα, κρυογενή εσωτερικά τσοκ για ακόμα καλύτερη κατανομή και κολάρα αλλαγής κλίσεων πάνω κάτω, αριστερά και δεξιά.

    ΒΑΡΟΣ : 2,750 kg

    ΑΞΕΣΟΥΑΡ : Πέλμα gel για απόσβεση κραδασμών, υπερηψωμένη ρίγα με ράμπα 8mm και τσοκ κρυογενή έσω-έξω 5cm * και **.

    ΠΙΕΣΕΙΣ : 1370 bar
    1. Καραμπίνα-BENELLI RAFFAELLO CRIO

      Καραμπίνα-BENELLI RAFFAELLO CRIO

      Τιμή1,939.00€

      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΕΣ

      ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ : C12

      ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ : Σύστημα αδρανείας με περιστρεφόμενη κεφαλή.

      ΒΑΣΗ : Ergal (κράμα αλουμινίου).

      ΚΑΝΝΗ : magnum 66 & 71cm με 2 εσωτερικά κρυογενή τσοκ (***, ****).

      ΚΟNΤΑΚΙ : Ξύλινο από ξύλο καρυδιάς με κολάρα αλλαγής κλίσεων πάνω κάτω αριστερά και δεξιά

      ΠΑΠΙΑ : Ξύλινη από ξύλο καρυδιάς.

      ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Η κάννη και τα τσοκ είναι κρυογενή ενώ η ρίγα είναι εναλλασσόμενη από ανθρακονήματα και διαθετει κολάρα αλλαγής κλίσεων πάνω κάτω, αριστερά και δεξιά.

      ΒΑΡΟΣ : 3,000 κιλά

      ΑΞΕΣΟΥΑΡ : Πέλμα gel για μείωση ανάκρουσης και έσω-έξω κρυογενή τσοκ 5cm * και ** καθώς και εναλασόμενες ρίγες με ράμπα σε 8mm και 10mm σε 66 και 70εκ

      Oνομα Σκοτίας, μάρκετινγκ Αμερικής

      Το νέο σουπερποζέ της αμερικανικής εταιρείας Connecticut Shotgun Manufacturing Company φέρει το σκοτσέζικο όνομα Inverness. Πρόκειται για όνομα πόλης και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σκοτσέζικο τοπωνύμιο. Γιατί όμως χρησιμοποιείται ένα σκοτσέζικο όνομα για ένα αμερικανικό όπλο;

      Η ιστορία ξεκινά το 1883, όταν ο John Dickson πατεντάρισε το πλαγιόκαννο που φέρει το όνομά του. Είχε κυρτή βάση και ειδικό μηχανισμό, οπότε δικαίως έγινε διάσημο. Στη δεκαετία του 1990 ένας άλλος Σκοτσέζος, ο David MacKay Brown, μετέφερε τον μηχανισμό του πλαγιόκαννου στο σουπερποζέ. Η βάση είναι κυρτωμένη -όσο μπορεί να είναι κυρτή μια βάση σουπερποζέ- και έτσι δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι είναι το πρώτο σουπερποζέ Round Action.
      Rizzini Round Body, η πολυτελής μορφή του ιταλικού μεσαίου σουπερποζέ.
      Rizzini Round Body, η πολυτελής μορφή του ιταλικού μεσαίου σουπερποζέ.
      Το σουπερποζέ του MacKay Brown κέρδισε μια σημαντική μερίδα αγοραστών στον κόσμο του χειροποίητου όπλου. Κέρδισε επίσης τον θαυμασμό δημοσιογράφων, ανάμεσά τους και ο γράφων, για την κομψότητα και την ομορφιά του. Ουσιαστικά είναι το πρώτο σουπερποζέ που σπάει το μονοπώλιο της ολόκληρης φωτιάς στο σουπερποζέ ύψιστης ποιότητας. Τα σχόλια γρήγορα έδωσαν έναυσμα για «αντιγραφές», από κατασκευαστές όπως η Battista Rizzini. Και εδώ η ιστορία αποκτά εμπορικό ενδιαφέρον!
      Το κυρτό Rizzini δεν έχει καμία, μα καμία, μηχανική διαφορά από το «κοινό» σουπερποζέ της ίδιας εταιρείας. Η τιμή του κυρτού μοντέλου όμως είναι διπλάσια από το κοινό, 5.000 ευρώ δηλαδή αντί 2.000. Γρήγορα ακολούθησαν οι υπόλοιποι Ιταλοί κατασκευαστές μέτριων σουπερποζέ, που όλοι τυγχάνουν να συνδέονται συγγενικά (είναι δηλαδή όλοι μέλη της ευρύτερης οικογένειας Rizzini). Ολα τα κυρτά μοντέλα έχουν ανεβασμένη τιμή!
      «Εισβολή»...
      Σε αυτό το έτοιμο «πεδίο μάχης» βρήκε χώρο ελιγμών η αμερικανική CSMC, εισβάλλοντας με έναν τρόπο που επεξεργάστηκε με άλλα νέα μοντέλα στο πρόσφατο παρελθόν: Ανακοινώνει το νέο μοντέλο και την τιμή που θα έχει όταν μπει σε τακτική παραγωγή. Ταυτόχρονα προσφέρει μια άκρως δελεαστική τιμή για ένα χρονικό διάστημα. Ετσι προέκυψε το νέο μοντέλο, το Inverness.
      Ασχετα με το εξωτερικό σχήμα της βάσης, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος στα ιταλικά όπλα.
      Ασχετα με το εξωτερικό σχήμα της βάσης, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος στα ιταλικά όπλα.

      Οι συνειρμοί λόγω σκοτσέζικου ονόματος είναι προφανείς, και κάπως ξενίζουν. Διότι πρόκειται στην ουσία για εμπορικό... φύλλο συκής, που ελάχιστα κρύβει την προσπάθεια... καπηλείας της δουλειάς του MacKay Brown. Αλλά αυτά έχει η πρωτοπορία: ο πρώτος τραβά το ζόρι, οι έποντες βρίσκουν έτοιμο μονοπάτι!
      Το ποζέ που άρχισε τη μόδα της κυρτής βάσης, το σκωτσέζικο MacKay Brown.
      Το ποζέ που άρχισε τη μόδα της κυρτής βάσης, το σκωτσέζικο MacKay Brown.
      Το Inverness θα έχει κανονική λιανική 8.999 δολάρια, αλλά αν γίνει παραγγελία τώρα η τιμή είναι μόλις 2.990 δολάρια! Προς τιμήν της CMSC αυτή η τακτική ακολουθείται πιστά. Δεν είναι διαφημιστική μπαρούφα, και το απέδειξε στα δύο της πρώτα μοντέλα, το RBL και το A10, όπου οι τιμές πράγματι ανέβηκαν στα προαναγγελθέντα ύψη. Οσοι λοιπόν παραγγείλουν έχουν εξασφαλισμένο εμπορικό κέρδος στα όπλα τους.
      Fabarm Elos, η πιο οικονομική έκδοση σουπερποζέ με κυρτή βάση.
      Fabarm Elos, η πιο οικονομική έκδοση σουπερποζέ με κυρτή βάση.
      Τι προσφέρει το Inverness; Εξωτερική εμφάνιση που αντιγράφει το πρότυπο του MacKay Brown, πιο... πιστά από τα ιταλικά όπλα. Εχει κυρτή ένωση ουράς και βάσης, μακριά ουρά, μακρύ σίδερο πάπιας και συστατικά που αρέσουν στο αμερικανικό κοινό, όπως ταρταρούγα παλαιού τύπου και κοντάκι από αμερικανική καρυδιά.
      Ο σκοτσέζικος μηχανισμός δεν έχει καμία συγγένεια με τα φθηνά ιταλικά όπλα.
      Ο σκοτσέζικος μηχανισμός δεν έχει καμία συγγένεια με τα φθηνά ιταλικά όπλα.
      Ο μηχανισμός βέβαια είναι μια παραλλαγή του σύγχρονου σουπερποζέ, και σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιγραφή του σκοτσέζικου πρότυπου. Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει τον μέσο αγοραστή. Ο μέσος αγοραστής θέλει το «περίβλημα» και όχι την ουσία. Και αυτό του το προσφέρει η CSMC, πιο γενναιόδωρα από τους Ιταλούς (στη μισή τιμή αν η παραγγελία γίνει τώρα).
      ΠΙΕΣΕΙΣ : 1370 bar

Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

Πόλεις που ακροβατούν πάνω στο γκρεμό (EIKONEΣ)



Πόλεις που ακροβατούν πάνω στο γκρεμό (EIKONEΣ)

Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.


Από το Bonifacio και το Rocamadour της Γαλλίας μέχρι την πανέμορφη Σαντορίνη, οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτά τα σπίτια, ζουν πραγματικά στο χείλος του γκρεμού. Φαίνεται πάντως ότι η υπέροχη θέα τους αποζημιώνει…
 
Castellfollit de la Roca, Ισπανία
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (1)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (2)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (3)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (4)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (5)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (6)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (7)
Rocamadour, Γαλλία
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (8)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (9)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (10)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (11)
Bonifacio, Κορσική, Γαλλία
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (12)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (13)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (14)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (15)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (16)
Ronda, Ισπανία
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (17)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (18)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (19)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (20)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (21)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (22)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (23)
Σαντορίνη, Ελλάδα
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (24)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (25)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (26)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (27)
Positano, Ιταλία
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (28)
Πόλεις κτισμένες στο χείλος του γκρεμού (29)